Et omstartslån kan betraktes som et refinansieringslån med pant i bolig, og brukes som regel til å dekke utestående gjeld som har ført til betalingsanmerkninger. Lånet kan brukes på å betale ned andre (gjerne dyrere) lån, og du sitter ofte igjen med et nytt lån med mer gunstige betingelser.
Bankene som tilbyr omstartslån tar en forholdsvis stor risiko ved å låne ut penger til noen som åpenbart har slitt med å betale regningene sine tidligere. Derfor har banken krav til at du kan stille med sikkerhet i egen eller andres bolig.
Får du innvilget et omstartslån hos en bank som tilbyr dette, kan du bli kvitt betalingsanmerkningene, og få bedre økonomisk oversikt.
Hvorfor tilbyr ikke de “vanlige” bankene omstartslån?
Dersom du har søkt om et lån med betalingsanmerkning hos en «vanlig» bank, er sjansen stor for at du får blankt avslag på lånesøknaden. De færreste banker ønsker nemlig å ta risikoen det er å låne ut penger til noen med gjeldsproblemer.
Når banken ser at man har en betalingsanmerkning under kredittsjekken, vil dette ofte føre til automatisk avslag på søknaden. Du blir ansett som en lånekunde med stor risiko for mislighold av gjeld, og banken vil derfor ikke hjelpe deg.
Hvilke banker tilbyr omstartslån?
Omstartslån er en lånetype som primært tilbys hos det vi kjenner som «spesialbanker». Dette er banker som sier seg villige til å hjelpe lånekunder som vanligvis får «nei» hos de tradisjonelle bankene.
Spesialbanker kjennetegnes av at de ser på andre faktorer enn betalingsanmerkninger, når de skal vurdere om du får lån eller ikke. De vektlegger for eksempel inntekt og muligheten din for å stille med sikkerhet i bolig.
De fleste spesialbanker gjør en mer grundig vurdering av hver enkelt lånekunde, sammenlignet med de vanlige bankene. De ser nærmere på din økonomiske situasjon, både i dag og fremover, og vurderer om du kan betjene et lån på grunnlag av dette.
Her er noen spesialbanker som tilbyr omstartslån:
- Kraft Bank
- Svea
- MyBank
Er renten høyere hos spesialbanker enn hos vanlige banker?
Spesialbanker tar altså en forhøyet risiko sammenlignet med vanlige banker, noe som også medfører litt andre lånevilkår. Du vil som regel se at spesialbankene opererer med litt høyere rentesats enn de vanlige bankene.
Dette kompenserer til dels for den ekstra risikoen banken tar. Høyere renter og/eller gebyrer betyr at lånet blir dyrere å betjene.
Men sammenlignet med dyre forbrukslån og kredittlån, kan renten være langt mer gunstig. Derfor kan du spare penger ved å ta opp et omstartslån, om du sliter med dyr gjeld.Hvorfor tilbyr ikke de «vanlige» bankene omstartslån?